.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Valaanpyyntiä veromarkoillasi?
 

Kansainvälisen valaanpyyntikomission 62. vuosikokous lähestyy, ja valaille se tietää jälleen erittäin huonoja uutisia. Komissiossa (Int. Whaling Commission, IWC) on 88 jäsenvaltiota, joista USA ajaa tässä kokouksessa umpikujaan joutuneelle komissiolle ”kompromissiratkaisua”. Yli 40 sivuinen dokumentti (http://www.iwcoffice.org/_documents/commission/IWC62docs/62-7rev.pdf) on valaiden suojelujärjestöjen painajainen, joka mm. tarkottaisi, että;

-         kaupallinen valaanpyynti alkaisi jälleen kymmenen vuoden koeajalla. Nykyisen 24 vuotta kestäneen kiellon aikana on kuitenkin teurastettu yli 30 000 suurvalasta ja satojatuhansia pienvalaita. Siirtymäkaudesta valaanpyynnin lopettamiseksi ei mainita lainkaan.

-         sallittaisiin uusia valaanpyyntimaita (Etelä Korea, Venäjä, Kiina) ja alueita. Japanin harjoittama ”tieteellinen pyynti” saisi jatkua eteläisten merten suojelualueella. Japanin uusi ”pienimuotoinen rannikkopyynti” kohdistuisi erittäin uhanalaiseen J- stock lahtivalaspopulaatioon

-         uuden vaalaanpyyntimuodon rahoittaminen alkaisi kaikkien jäsenmaiden kustannuksella. Suomi on IWC:n jäsenvaltio, jonka korotettu jäsenmaksu maksatetaan suomalaisilla veronmaksajilla.

Epäkohtia löytyy dokumentin jokaiselta 42:lta sivulta.

 

IWC:n puheenjohtaja tri Bill Hogarth haluaa ehdotuksellaan valaiden hoidon (pyynnin sekä suojelun) takaisin IWC:n hallintoon ja ratkaisua komission yli 10 vuotiselle pattitilanteelle:

”Jos aidosti  välität valaiden suojelusta, kaikki (jäsenvaltiot) eivät voi saada kaikkea haluaamaansa”

IWC:n dokumentti (” Proposed Consensus Decision to Improve the Conservation of Whales

from the Chair and Vice-Chair of the Commission” 62/7) ei kuitenkaan mainitse valaiden hyötyvän kompromissista lainkaan. Uusi suojelualue perustettaisiin Eteläiselle Atlantille, jossa ei pyydetä valaita muutenkaan.

 

Jos komissio hylkää ehdotuksen vuosikokouksen aikana, nykyinen tilanne IWC:ssa jatkuu: Valaita teurastetaan nyt yli 1500 vuosittain moratoriumista huolimatta täysin kontrolloimatta. Vuosikokous toisensa jälkeen IWC kompastelee omaan mahdottomuuteensa. Se laillistaa aikansa eläneen ammatin sekä kaikkien aikojen julmimman eläinten teurastuksen. Sen sijaan  IWC:n jäsenvaltioden olisi aika hyödyntää jäljellä olevia meren mahteja kulutusta kestävällä, maailmanlaajuisesti hyväksytyllä ja kaikille osapuolisille, tulevat sukupolvet mukaan lukien, hyödyllisellä valasmatkailulla.

 

Suomi tulee tässä asiassa seuraamaan EU:n yhtenäistä mandaattia ja äänestystä vuosikokouksen aikana. 25 EU:n jäsenmaata, Suomi mukaanlukien, täytyy äänestää yhtenäisesti, tai ei ollenkaan. Jos EU hyväksyy ehdotuksen tai pidättäytyy äänestämästä, 62/7 hyväksytään ja kaupallinen valaanpyynti laillistetaan.

 

Vielä 2009 EU:n valasmandaatti määräsi täyden suojelun kaikille valaille, kaikilla EU:n vesialueilla. Jopa Islannista kuului hiljattain huhuja, että valaanpyynnistä luovuttaisiin Islannin EU-jäsenyyden myötä. Tämän vuoden mandaatti on erittäin epäselvä, ja on taipumassa kolmen valaanpyyntimaan (Japani, Norja ja Islanti) tahtoon ja kiristykseen IWC:ssa. ”Ehdotettua Yksimielistä Päätöstä” tukee EU:ssa Ruotsi ja Tanska, jonka vastuulla on valaanpyynti Grönlannissa ja Fär-saarilla. Agadirissa  21.- 25. kesäkuuta  jää nähtäväksi äänestääkö Suomi ja EU omien lakiensa vastaisesti ”kyllä” puheenjohtajan kompromossi ehdotukselle, eli itse IWC:n pelastamiseksi vai ”ei”, aidosti valaiden puolesta!

no_pieni.jpg