.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
sardin.gif

Vieläkö DELFIINIT KUULUVAT MAAILMAN MERIIN?
 
Valaiden Puolesta ry.n alkutaipaleilla 1992 polkaistiin käyntiin Särkänniemen delfinaarion vastainen kampanja, joka tähtäsi silloisten viiden delfiinin vapauttamiseen.
Jo 1985 delfinaarion perustamisen ajoilla suomalaiset eläinsuojelujärjestöt vastustivat hanketta.
 
Vaikka mielenosoituskulkueita ei enää näykään Tampereen Hämeenkadulta Särkänniemen porteille, on jokaisen muistettava, että stereotyyppinen käyttäytyminen, ennenaikaiset kuolemat ja vankeuden aiheuttamat sairaudet ym. jatkuvat Särkänniemessä niin kauan kun kävijöitä delfinaariossa riittää.
 
Delfiinejä Suomen ainoassa delfinaariossa on jäljellä vain neljä. Tietojeni mukaan poikasia on syntynyt yli 10, mutta vain kaksi on selvinnyt hengissä. Särkänniemi ei enää julkaise syntymiä tai kuolemia medialle, ja vuosittainen raportointikin näistä USA:n MMFS:lle (Marine Mammal Fisheries Service) on epäselvää.
 
Kaksi delfiineistä ovat alkuperäisiä, Meksikonlahdelta vapaana pyydystetyt naaras Veera ja uros Näsi. Viimeisimmät korviini kantautuneet uutiset ovat Nikin kuolema 2005 sekä altaiden laajennustoimenpiteet uuden eläinsuojelulain mukaisiksi. Omituista kuitenkin on se, että uusi allas kaukuu tyhjyyttään, sillä delfiinit eivät suostu uimaan edes sen kanavaan. Tästä voi ainoastaan päätellä, että rajoittavan seinän siirtäminen hieman kauemmaksi kiinnosta delfiiniä, joka on syntynyt elämään ilman niitä. Pyysin audienssissa Maa- ja Metsätalousministeriön Pirkko Skuttnabin kanssa, että altaisiin rakennettaisiin uusia luonnonmukaisia virikkeitä, kuten kivimuodostelmia, eläviä kaloja, ja muita mahdollisia aitoon mereen liittyviä asioita. Nämä tyrmättiin hygieniariskeinä sekä liian kalliina. Suurin tavoitteistamme saavutettiin jo 1998, kun silloinen ministeri Kalevi Hemilä kielsi delfiinien maahantuonnin Suomeen.  http://members.surfeu.fi/whale/now/dkmm/hemila.html
 
Delfinaarioita rakennetaan maailmaalla yhä. Delfiinit, miekkavalaat, belugat ym. pienvalaat näihin pyydystetään mm. japanilaisten ajopyyntien yhteydessä. Tärkein mitä voit tehdä on tietenkin boikotoida kaikkia huvipuistoja, joissa delfiinejä alistetaan sirkupelleiksi. Luokkaretkiä suunnittelevien opettajien tulisi kertoa koululaisille, miksi Särkänniemi ei ole paras mahdollinen retkikohde, sillä kyse ei ole ainoastaan opettaa eläinsuojelullisia arvoja, vaan myös se, kuinka jokaisella villieläimellä on itseisarvonsa ja oikeus elää villinä.
 
 
Delfiinien vapauttaminen on edelleen mahdollista, vaikkapa Särkänniemen yhteistyöllä. Kyse on ainoastaan tahdon puutteesta, ja tietysti rahoituksesta.  Tampereen Kaupungilla on vastuu delfinaarion kannattavuudesta veronmaksajilleen, ja valta päättää delfiinien tulevaisuudesta, joko suorittaa aiheettoman elinkautisensa Tampereella, tai perustaa delfiineille "eläkepäivät" kotivesillään esim. Floridassa. Uskon, että jälkimmäinen vaihtoehto toisi positiivisinta mainetta .
 
 
Aiheesta on tehty lukuisia dokumentteja, joista yksi kansainvälisesti palkituista tässä:

klikkaa video: Delfiini vapaudesta vankeuteen